Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 


Szakirodalmi újdonságok

Cardiac and stroke death after withdrawal of hormone therapy

To determine whether there is a risk of cardiovascular death upon withdrawal of hormone therapy
(HT), Mikkola and colleagues used the Finnish National Death Registry (including 30% autopsy data)
to conduct a nation-wide population study of 332,202 women who discontinued menopausal HT
analyzed over 15 years with 2 million years of follow-up.

Cardiac and stroke death after withdrawal of hormone therapy >>

A nők egészségének megőrzése a változókorban és a posztmenopauzában - A Magyar Menopausa Társaság szakmai ajánlása a Nemzetközi Menopausa Társaság (International Menopause Society) 2016 áprilisi állásfoglalása alapján

A szakmai ajánlás célja, hogy segítse a változókorban lévő és idősebb magyar nők egészségének megőrzését, betegségeik megelőzését, megfelelő életminőségük
biztosítását, illetve a menopauzális hormonterápiával kapcsolatos újabb adatokat megismertesse. Célja továbbá, hogy hazánkban a menopauza korú és idősebb nők a
lehető legjobb ellátást kaphassák.

Az ajánlás letölthető ide kattintva >>

Treatment of vitamin D insufficiency in postmenopausal women: desirable levels of vitamin D and supplementation (IMS Update)

A JAMA legfrissebb számában jelent meg Hansen és munkatársai közleménye a posztmenopauzás nők D-vitaminy hiányos állapotának kezeléséről.

A teljes cikk ide kattintva olvasható >>

Treatment of VVA – hidden interests? (IMS Update)

A Menopause live IMS Update egyik utóbbi kiadása foglalkozik a localis hüvelyi kezeléssel, a gyógyszer mellékhatasait tartalmazó használati utasítással, és javaslatot tesznek az FDA-nak, annak a megváltoztatására a mellékletben olvasható érvek alapján.

Treatment of VVA – hidden interests? (IMS Update) >>

Estrogen alone and joint symptoms in the Women's Health Initiative randomized trial

Tisztelt Kollégák!

A 10 éve publikált, ismert következményű WHI eredmények után ismét egy fontos ajándék a menopausa sydromában szenvedő páciensenket ellátók karácsonyfája alá!

A WHI adatok legújabb elemzéséből kiderül, hogy a vizsgálati és a kontroll csoportban, a 4 éves után követés során, azok között, akiknek nem volt metabolikus szindrómájuk, a koronária események vonatkozásában nem volt különbség sem a WHI kombinált sem a csak ösztrogén ágban.

Tehát a WHI adatok most már igazolják, amit eddig vélelmeztünk, hogy az egészséges peri- és postmenopausalis nők között, az E2-MHT és az E2+P-MHT formájának hatására sem kell a cardiovascularis események növekedésére számítani!

A cikk letölthető ide kattintva >>

Az MHT és/vagy az alkoholfogyasztás emlőrák kockázat növelő hatása

A menopausalis hormontherapia (MHT) és/vagy az alkoholfogyasztás emlőrák kockázat növekedése között ellentmondásos és még mindig nem teljesen tisztázott összefüggése van. A referált közlemény a Nurses' Health Study hatalmas anyagából keresett összefüggést az alkoholfogyasztási szokások és az emlőrák gyakoriság között. Kimutatják, hogy a napi 2 alkoholos ital elfogyaszása 50%-al, a napi 1 ital 20 %-al növeli az emlőrák kockázatot, 10 év alatt. Vizsgálták a heti 2 alkalommal fogyasztott alkohol hatását, ami szintén, igaz csak mérsékelt, emelkedést okozott. A "bulizós" alkoholfogyasztás jelentőségére hívta fel a figyelmet a közlemény, hangsúlyozva, hogy az adott időoperiodusban elfogyasztott összes alkohol mennyisége a legfontosabb mutató a kockázat növekedésben. Összefüggést találtak a ösztrogén+progestogen hatás alatt eltöltött évek - korai…

További hírek

Hírmozaik

MMT és MSZNET közös Kongresszusa (Galyatető, 2017.06.23-24.)

Tisztelt Kolléganő, Kolléga úr!

A Magyar Menopausa Társaság (MMT) és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság (MSZNET) immár második alkalommal, új formában, közösen tartja kongresszusát 2017. június 23-24-én Galyatetőn.

A Kongresszus helyszíne:
Hunguest Grandhotel Galya
Galyatető, Kodály Zoltán sétány 10.
Web: http://www.hunguesthotels.hu

Úgy gondoljuk, hogy a két Társaság számos közös, egymással átfedésben lévő témában tud megszólalni, amit már az eddigi együttműködésünk is igazolt. A közös kongresszus lehetővé teszi a szülészeti és nőgyógyászati endokrinológia teljes spektrumának, a serdülőkortól a seniumig terjedő időszak nőgyógyászati endokrin problémáinak áttekintését, megvitatását.

A témák érdekesek lesznek nem csak a menopausa, illetve szülészeti és nőgyógyászati endokrinológia irányában specializálódott orvosok, hanem valamennyi szülész-nőgyógyász szakorvos, rezidens, endokrinológus, belgyógyász, reumatológus, családorvos, szakdolgozó és orvostanhallgató számára is. A felkért referátumok és a bejelentett előadások összefoglalják az elmúlt évek tapasztalatait, új eredményeit. Az előadók nem csak a nőgyógyászok, hanem belgyógyász endokrinológusok és más társszakmák soraiból érkeznek.

Az MMT és az MSZNET Kongresszusának Szervező és Tudományos Bizottsága és a két Társaság Vezetősége bízik abban, hogy az ismételten választott mátrai helyszín is kellemes feltételeket biztosít a kongresszus megrendezéséhez.

Szeretettel várunk minden tagot és érdeklődőt Galyatetőn, kellemes és hasznos időtöltést kívánva.

Prof. Dr. László Ádám
MMT elnöke

Prof. Dr. Szilágyi András
MSZNET elnöke

Előadások bejelentésének határideje:
2017. március 31.

Kedvezményes jelentkezés határideje: 2017. április 20.

További részletes információk, jelentkezés a rendezvény weboldalán >>

Beszámoló az International Menopause Society (IMS) 15. Világkongresszusáról (Prága 2016. szeptember 28. – október 1.)

Az IMS kétévente megrendezésre kerülő kongresszusa Prágában talált otthonra 2016-ban. A rendezvény mottója, miszerint “Hearth Health Matters”, iránytűként szerepelt a kiemelt témák számára, leghangsúlyosabban a menopauza kardiovaszkuláris következényei és a hormonpótlás mára vitathatatlanná vált előnyei kerültek terítékre. Rögtön a Henry Burger díjas Prof. Rebecca Thurston megnyitó plenáris referátumából megtudtattuk, hogy a hőhullámok életkori kezdete, frekvenciája és hónapokban/években mérhető tartóssága szerint a nők típusos csoportokba sorolhatók, mely csoportoknak a későbbi kardiovaszkuláris kockázata különbözni látszik. Kutatott kérdés, hogy a hormonpótlás hatékonysága a különböző csoportokban eltér-e, illetve prevenciós megfontolásokból különböző súllyal indokolt-e. Az IMS nemcsak a kongresszus kiemelt témáin keresztül, hanem a nemzeti társaságok IMS-en belüli szervezetén át (Council of Affiliated Menopause Society, CAMS) is érezhetően hatékonyan törekszik az ösztrogén pótlás rehabilitációjára. A fiatalabb orvosgenerációk felé rendkívül olcsó társasági tagságot kínálva is igyekcsik tudatosítani, hogy az idejekorán elkezdett menopauzális hormonkezelés egyértelmű kardiovaszkuláris és oszteoporotikus kockázat csökkenést, esetenként pedig élettartam növekedést eredményez. Szó esett persze a kockázatakról, különös tekintettel a progesztogének szerepére a emlőrák rizikójában. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy mikronizált progeszteron ill. dydrogesteron alkalmazásával a kockázat elhanyagolhatóvá csökkenthető. Bemutatkozott az első ösztrogén/SERM készítmény (EE/basedoxifen), mely az endometrium és emlő biztonságot egyaránt garantálja az előnyök megtartásával, sajnos egyelőre csak Észak-Amerikában elérhető. Tizenöt év után először hallhattuk ismét, hogy perimenopauzális oszteopénia és későbbi csonttörésre vonatkozó rizikó (pl. FRAX) esetén a hormonkezelés elindítása prevenciós céllal indokolt lehet menopauzában. Sok szó esett az ösztrogénhiányos hüvelyi diszkomfort és a vulvovaginális atrophia (VVA) lokális kezeléséről, melyre a kis (10 mcg) dózisú sztradiol készítmény is hatékonynak bizonyult. Több kiállító is intenzíven promótálta a fitoösztrogén készítményeket, melyek esetenként tüneti megoldást hoznak, de a tudományos előadások továbbra sem találták egyértelműen meggyőzőnek a hatékonyságukat a prevencióban.

A nagy konferenciák állandó kihívása a sok párhuzamos szekció, ennek nehéz a résztvevőnek megfelelnie, emiatt mindig marad bennem hiányérzet. Kétségtelen, hogy így azonban a menopauza minden vonatkozása részletes megtárgyalásra került. Tisztégújítás történt az IMS és CAMS vezetőségében…

Felhívás adatszolgáltatásra Menopauza Ambulanciákról

Tisztelt Kollegina/Kolléga!

A Magyar Menopausa Társaság Vezetősége nevében arra kérem, hogy amennyiben van az Ön területén jelenleg is működő Menopauza Ambulancia, az alábbi adatokat megadni szíveskedjen, e-mailben, a gulyas.peter@upcmail.hu címre:

- rendelő orvos (-ok) neve
- rendelési időpontok
- a rendelés neve, telefon elérhetősége

Tisztelettel:

Gulyás Péter dr.

A nők egészségének megőrzése és betegségeik megelőzése a változókorban. Ajánlások a menopauzális hormonterápiával kapcsolatban - MMT állásfoglalás

Magyar Menopausa Társaság 2016. augusztusi állásfoglalása a nők egészségének megőrzése és betegségeik megelőzése a változókorban. Ajánlások a menopauzális hormonterápiával kapcsolatban letölthető
ide kattintva >>

MAKÓ 59. Összefoglaló

Időpont: 2016. szeptember 3, 10.00
Helyszín: Symbol, Budapest

A MAKÓ 59. klubnapját ismét rendhagyó helyszínen, a Symbol étterem kongresszusi termében, nagyon szép környezetben rendezhettük meg, közepes fokúnak mondható érdeklődés mellett. Szponzorunk ezúttal az Richter Gedeon Nyrt. volt, témánk pedig a transzdermális ösztrogén kezelés, valamint a hazánkban nemrégiben bevezetett Lenzetto nevű spray használatával kapcsolatos tudnivalók megbeszélése volt. Prof. Dr. Tóth Károly Sándor, az MMT örökös tiszteletbeli elnöke, az ülés moderátora tartott egy rövid bevezetőt, majd átadta a szót Dr. Magyar Zoltán főorvosnak, aki „A transzdermális gyógyszerbevitel előnyei” címmel tartott előadást. Őt Francsicsné dr. Czinege Erzsébet követte az előadók sorában, előadásának címe: „Innovatív transzdermális gyógyszerbeviteli technológia hazai megvalósítása a menopauza kezelésére”. Az előadások sorát a társaság elnökének, prof. dr. László Ádámnak az előadása zárta „A transzdermális ösztrogén terápiával kapcsolatos klinikai kérdések” címmel. Az előadásokat vita követte, sok kérdés hangzott el. A tudományos programot Prof. Dr. Tóth Károly Sándor összefoglalója zárta. Az elhangzott előadások és a vita végső következtetéseként levonhatjuk, hogy a menopauzális hormonetrápiában a transzdermális spray használatának számos előnye van, és messzemenően alkalmas alternatíva a hőhullámok kezelésére. A programot az MMT vezetőségi ülése, majd egy közös ebéd követte.

Prof. Dr. László Ádám, az MMT elnöke


További hírek

Rendezvények

További rendezvények

Felhasználónevek, jelszavak kiadása

BBRT 10102103-31134704-00000001

Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31