A VÁLTOZÓ KOR TÜNETEINEK KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI

 

A változókor tünetei (hőhullámok, álmatlanság, hangulati labilitás, hüvelyszárazság, a szexuális élet hanyatlása, stb.), és hosszú-távú szövődményei (pl. a csontritkulás, a szív-érrendszeri betegségek kockázatának növekedése) mind az ösztrogén hormon hiányára vezethetők vissza. A menopauza után a petefészkek hormontermelése minimális szintre csökken, ezért alakulnak ki a fenti tünetek és késői következmények. Ebből érthető, hogy a panaszok enyhítése is az ösztrogén pótlásával oldható meg, ez hormonpótló kezelés révén lehetséges. Bizonyos esetekben az ösztrogén mellett a progeszteron hormont is pótolni kell, ennek okát a későbbiekben részletezzük.

 

Hormonbevitel módjai

 

A hormonpótló kezelésnek alapvetően két módja létezik, a helyi terápiát biztosító készítményekkel, illetve általános, másnéven szisztémás kezelés útján.

 

Helyi kezelés

 

A helyi készítmények a hüvely és a húgyutak hormonhiányos tüneteit enyhíthetik, például a hüvelyszárazságot, viszketést, a szexuális élet fájdalmasságát, illetve a visszatérő hólyaggyulladásokat, vagy a vizelet elcsepegésének bizonyos eseteit. Ennek a kezelési lehetőségnek természetesen a szervezet általános tüneteire, illetve a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésére nincs hatása. Helyi kezelést biztosító készítmények például az Ovestin krém, illetve tabletta, a Vagifem hüvelytabletta, vagy az Ortho-Gynest D hüvelykúp.

 

Általános kezelés

 

Amennyiben nem csak a helyi tünetek enyhítését kell elérnünk (és ez az esetek többségében így van), az általános, másnéven szisztémás kezelést választjuk. Azoknál a hölgyeknél, akiknek korábban valamilyen ok miatt a méhét eltávolították, elegendő az ösztrogén hormon pótlása. Ha méheltávolítás nem történt, akkor az ösztrogén mellett progeszteront is kell adni, azért, hogy a méhtest daganatainak kialakulását megelőzzük, ezt a fajta terápiát nevezzük kombinált hormonpótló kezelésnek. A kombinált kezelésnek két módja létezik. Az utolsó menstruáció után 1-2 évvel megoldható, hogy a hormonpótló kezelés mellett vérzések már ne jelentkezzenek, ilyenkor folyamatos kombinált kezelésről van szó. Ha a kezelésben részesülő asszony a változó korban van, illetve az utolsó menses óta még nem telt el az előbbiekben említett idő, akkor szerencsésebb ciklusos, másnéven szekvenciális kombinált hormonpótló kezelést alkalmazni, ilyenkor rendszeres időközönként menstruáció szerű vérzés jelentkezik a kezelés időtartama alatt.

A szisztémás hormonpótló kezelés megoldható tabletták szedésével, tehát szájon át, illetve a bőrön át felszívódó hormonok útján, tapaszokkal, vagy zselékkel. A hormonok szervezetbe juttatásának útja részben a kezelendő hölgy által választott út lehet, léteznek azonban e téren orvosszakmai szempontok is, például a bőrön át történő (másnéven transzdermális) kezelésnél a bevitt hormonok elkerülik a májat, amely lebontásuk egyik fő helye, ezért a transzdermális kezelés lényegesen kisebb hormonmennyiséggel képes ugyanazt a hatást elérni, mint a szájon át történő kezelés.

 

Ösztrogénpótló kezelés

 

A csak ösztrogéntartalmú terápia (a fentieknek megfelelően azoknál az asszonyoknál, akiknek méhét eltávolították) Magyarországon elérhető készítményei: tablettás formában az Estrofem, Estrofem forte és a Premarin, tapaszként az Estraderm TTS, az Estraderm MX, a Dermestril, a Systen és az Estramon, gélként a Divigel és az Oestragel. A tabletták közti különbség abban áll, hogy az Estrofem egy bizonyos ösztrogént tartalmaz, míg a Premarin több, úgynevezett konjugált ösztrogén együttes hatását használja ki. A tapaszok neve mellett általában szerepel egy szám is (25, 50, vagy 100), ez a naponta kibocsátott hormonmennyiséget, azaz a készítmény hatáserősségét jelzi, mely értelemszerűen arányos a tapasz felületével.

 

Ciklusos kombinált kezelés

 

Ha a méhet nem távolították el, és ciklusos kombinált hormonpótlást választunk, az alábbi lehetőségeink vannak; tablettában: Cyclo-Menorette, Divina, Divitren, Klimonorm, Trisequens N, Trisequens N forte, tapaszként az Estracomb TTS. Ezek mindegyikének alkalmazásakor 28 naponként jelentkezik vérzés, kivéve a Divitren, ahol 3 havonta lép fel "menstruáció".

 

Folyamatos kombinált kezelés

 

Amennyiben folyamatos kombinált kezelést tervezünk (tehát vérzés nélküli kombinált hormonpótlást), az alábbi készítmények állnak rendelkezésre; tablettaként a Kliogest, Pausogest, Premella 2,5 és Premella 5, tapaszként pedig az Estragest TTS. A tabletták közti különbség ismét abban áll, hogy a Kliogest ás a Pausogest egy meghatározott ösztrogént tartalmaz, a Premella pedig több, konjugált ösztrogén kombinációja. A "vérzésmentes" terápiának létezik egy további lehetősége is. A Livial tabletta olyan hatóanyagot tartalmaz, amely biztosítja a kombinált ösztrogén-progeszteron hatást, így önmagában eléri a kombinált hormonpótló hatást, vérzés pedig nem jelentkezik alkalmazásakor.