A MENOPAUSABAN LÉVŐ NŐK GYÓGYTORNÁJA

 

Mindenki számára ismeret, hogy a mozgásszervi betegségek kezelésében a gyógytornának milyen nagy jelentősége van. A menopauzában lévő nők számára különösen fontos a célzott, szakszerűen végzett mozgás. Jó hatású a csontritkulás megelőzésére, a szív és keringési rendszer támogatására és az inkontinencia kezelésére.

 

A menopausa ambulanciákon jelentkezők gondos kivizsgálását követően a nőgyógyász szakorvosok hormonpótló kezelést javasolhatnak az asszonyoknak.  Ez jó alkalom a betegek figyelmének felkeltésére a mozgásterápia iránt. A mozgásterápia kezdetben gyógytornászok vezetésével, csoportosan folyik, majd a gyakorlatok elsajátítása után önállóan is végezhetők. A gyógytornászok speciális menopauza torna csoportokat szerveznek, ahová a nőgyógyász, reumatológus vagy más szakterületen dolgozó orvos   javaslata és diagnózisa alapján kerülnek a betegek, de önállóan is jelentkezhetnek.

 

A csoportos tornafoglalkozások különösen hatékonyak, mert a többnyire azonos panasszal küszködő, azonos korban, élethelyzetben lévő nők együttes tornája során a nők egymást lelkileg is támogatják. Segítik egymást személyiségük továbbépítésében és az ilyenkor különösen gyakori pszichoszomatikus betegségek kivédésében. A gyógytornász irányításával végzett foglalkozásokon elsajátított és begyakorolt tornasorokat otthon már egyedül, vagy kazetta segítségével lehet folytatni. A csoportos foglalkozásokon alkalom nyílik az életmód megváltoztatását, az életvezetés átalakítását segítő beszélgetésekre is.

 

A csontritkulást megelőző gyógytorna

 

A már kialakult csontritkulás a női alakon különféle elváltozásokat okoz: a gerinc görbületei fokozódnak, egyes izmok feszessé, görcsössé válnak, mások elgyengülnek, túlnyúlnak. A tornagyakorlatok részben az izmok erejének, tónusának megőrzésére, a várható deformitások kivédésére, részben pedig a csonttömeg megtartására szolgálnak.

-          A tornát mindig bemelegítésselkezdjük, könnyű, laza, lendületes gyakorlatokkal.

-          Sok nyújtózkodást végezzünk, hogy a gerinc görbületei közelítsenek a normálishoz.

-          A gerinc stabilitásának növelésére izomerősítő gyakorlatokat ajánlunk a lapockazáró izmok, a hosszú-hátizmok, a hasizmok területére.

-          Erősítsük a csípő és térdfeszítő izmokat is.

-          A megrövidült izmokat fokozatosan, óvatosan nyújtsuk (mellizom, nyak-vállöv izmai, csípő, térdhajlító izmok).

-          Végezzünk egyensúly- és koordinációs gyakorlatokat az ügyesség fejlesztésére a balesetek elkerülése végett.

-          Torna közben figyeljünk a helyes légzésre, növeljük a mellkas mozgását.

-          A labdajátékok, a gyors gyaloglás, a tánc közben a csigolyák rugalmasan ütközve terhelődnek, ezzel erősödik a csontok szerkezete, növekszik a csont sűrűsége.

-          A tornát relaxációvalfejezzük be, a testi. lelki, szellemi harmónia megteremtésére.

 

Szív és keringési betegségek megelőzése

 

A nők szív és keringési megbetegedések aránya a menopausa után fokozatosan emelkedik és a férfiakéhoz hasonló gyakoriságot éri el. Ennek a rizikóját az elhízás és a magas vérnyomás is növeli. A rendszeresen végzett torna ezeket is kedvezően befolyásolja. Javasoljuk, tanulja meg a keringésjavító gyakorlatokat, melyek a végtagok dinamikus, nagy mozgásaiból és légző gyakorlatokból állnak. Állóképessége, fittsége érdekében kocogjon, gyalogoljon, biciklizzen. Nagyon hasznos a lépcsőn járás, ne ijedjen meg, ha erősebben dobog tőle a szíve, a szívizmot is "tornáztatni” kell!

 

Az inkontinencia gyógytornája

 

A női vizelettartási zavarok leggyakoribb fajtája a stressz-inkontinencia, amikor a vizelet köhögés, tüsszentés, erős hasprés során cseppen el. Ezt a medencefenék izmainak és a köztük lévő kötőszövetnek a gyengesége, és a húgycső akaratlagos zárási képességének a hiánya okoz. Ez a panasz leggyakrabban menopauzában lévő nőknél jelentkezik. Az ösztrogénhiány fokozza a kötőszöveti gyengeséget, a hüvely és a húgycső nyálkahártyájának sorvadását. A hormontartalmú krémek alkalmazása mellett a gátizom megerősítő tornája segít a vizelettartási képesség fokozásában. A gátizom erősítése

– az  anatómiai helyzetet visszaállító - hüvelyi műtétek kiegészítő terápiájaként is szerepel. S torna elsajátítása előtt elmagyarázzuk a húgycső, a végbél, a hüvely elhelyezkedését, a vizelés mechanizmusát. Megértetjük a nőkkel a gátizom alátámasztási és záró működését. A tornát mindig tehermentesített (fekvő) helyzetben kezdjük. Az izom működésének megéreztetését célszerű a végbél záró izom felől kezdeni, mert ez az izomgyűrű nagyobb tömegű és rendszerint jobb állapotban van. Ezután térhetünk rá a hüvely és húgycső körüli izomgyűrű feszítésének megtanulására. Végül az egész gátizomzatot kezdjük működtetni. Lényeges szempont, hogy a gátizom működése közben a hasizom laza maradjon. A hasizom feszülésekor (köhögés, tüsszentés, nevetés alkalmával) növekszik a hasüregben a nyomás és ez még jobban terheli a medencealapi izmokat. A gátizom feszítésekor tehát a hasizmoknak lazának kell maradniuk. Ha a gátizom működését pontosan megérezték, következhet az izom erősítése. Rendszeres gyakorlással napi 3x10 percben szorgalmasan tornázva a megerősödött izom ellátni képes az alátámasztó és a húgycsőzáró funkcióját.